Yhdistyksen kevätkokouksen julkilausuma

27.3.2024

Porvoon Eläkkeensaajat piti vuoden 2024 kevätkokouksen 25.3. 2024. Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2023 toiminta- ja tilikertomukset, jotka hyväksyttiin.

Kokouksessa otettiin kantaa käynnissä olevaan keskusteluun tulevista leikkauksista, jotka saattavat uhata eläkkeensaajien toimeentuloa. Kokous antoi asiasta seuraavan kannanoton:

Työeläkkeeseen on tullut kahtena viime vuotena suuremmat indeksikorotukset kuin mitä saman ajanjaksona palkankorotukset ovat olleet. On hyvä huomata, että ensin ovat nousseet hinnat ja vasta jälkikäteen eläkkeet – eivätkä silloinkaan suinkaan yhtä paljon kuin hinnat. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne eläkkeensaajien suurempiin indeksikorotuksiin vedoten on useampaan kertaan vaatinut eläkkeensaajien verotuksen kiristämistä. Häneltä – ja ehkä monelta muultakin – on jäänyt huomaamatta se, että pitemmällä aikajaksolla tarkasteltuna palkat ovat toki nousseet selvästi enemmän. Ajalla 1995 – 2022 työeläkeindeksi on noussut 57 %, ansiotasoindeksi on nousseet vastaavana aikana 115 %. Tasapuolisuuteen vedoten ei ole mitään asiallista syytä kiristää eläkkeensaajien verotusta – ellei sitten sellaiseksi syyksi katsota kateutta.

Kevätkokous vetoaa maan hallitukseen, että eläkkeensaajien toimeentuloon ei kohdistettaisi mitään leikkauksia. Tällä vältyttäisiin osaltaan eläkeläisköyhyyden lisääntymisestä.