Säännöt

EKL:n Boccia säännöt 2017

Vuoden 2017 bocciasääntöihin tuli muutoksia

Vuoden 2017 EKL:n bocciasääntöihin on tehty muutoksia, jotka noudattelevat Suomen Vammaisurheilu- ja –liikunta VAU ry:n bocciasääntöihin tehtyjä muutoksia. Muutokset on tehty 24.4.2017 ja astuvat voimaan muutoksentekopäivästä. Muutokset on tehty liiton kotisivuilla oleviin sääntöihin lihavoimalla ja kursivoimalla ne kohdat, joihin on tehty muutoksia. Näitä muutoksia on jo noudatettu EKL.n sisäboccian mestaruuskilpailussa ensimmäisen kerran.


Muutoskohdat

3.  JOUKKUEET

Joukkueeseen kuuluu kolme (3) pelaajaa ja yksi (1) vaihtopelaaja. Kaikkien pelaajien tulee kuulua samaan yhdistykseen. Pelaajat saavat pelata ainoastaan yhdessä joukkueessa. Vaihtopelaaja voi tulla joukkueen kapteenin ilmoituksesta kesken ottelun peliin. Joukkueella on yhtä peliä kohti käytössä yksi pelaajavaihtomahdollisuus. Vaihdettu pelaaja ei voi palata kesken pelin kentälle muuten kuin sairaskohtauksen sattuessa. Joukkue voi jatkaa peliä kahdella (2) pelaajalla kilpailun tuomarineuvoston hyväksymästä syystä (sairastuminen/loukkaantuminen) ja pelaajilla on käytössään kummallakin kolme (3) palloa. Jos tuomarineuvosto ei hyväksy poisjäännin syytä, voidaan peliä jatkaa kahdella pelaajalla, mutta palloja on silloin käytössä 2 palloa/pelaaja.

4. PELIT

Parimestaruuskilpailut

Sarjoja ovat naiset, miehet ja sekaparit.

Joukkueeseen kuuluu kaksi (2) pelaajaa ja yksi (1) vaihtopelaaja. Kaikkien pelaajien tulee kuulua samaan yhdistykseen. Pelaajat saavat pelata ainoastaan yhdessä joukkueessa. Vaihtopelaaja voi tulla joukkueen kapteenin ilmoituksesta kesken ottelun peliin. Joukkueella on yhtä peliä kohti käytössä yksi pelaajavaihtomahdollisuus. Vaihdettu pelaaja ei voi palata kesken pelin kentälle muuten kuin sairaskohtauksen sattuessa. Kilpailun tuomarineuvoston hyväksymästä syystä (sairastuminen/loukkaantuminen) parikilpailua voidaan jatkaa yhden (1) hengen joukkueella ja hän saa käyttöönsä kaikki kuusi (6) palloa. Jos tuomarineuvosto ei hyväksy poisjäännin syytä, voidaan peliä jatkaa yhdellä pelaajalla, mutta pelaajalla on käytössä vain 3 palloa. Sekaparissa kentällä on oltava aina yksi mies ja nainen.

6.  PELIVÄLINEET

Ulkona pelattaessa pelivälineinä ovat 12 kovasta materiaalista valmistettua pelipalloa, joita on kahta eri väriä. Näiden lisäksi peliin kuuluu samasta aineesta valmistettu samankokoinen valkoinen pallo, jota kutsutaan maalipalloksi.

EKL:n sisämestaruuskilpailuissa käytetään mitat täyttäviä virallisia kilpailupalloja (esim. Handi Life, Mamaku tai Boccas palloja). Pelipallojen valinnan tekee kilpailun jury (tuomarineuvosto). Jos alkulohko pelataan kahdella tai useammalla kentällä, kentille valitaan keskenään (mahdollisimman) tasa-arvoiset pallosarjat.

7.  PELIN TARKOITUS JA KULKU

Henkilökohtaisessa kilpailussa

(ulkona ja sisällä) pelataan neljä kierrosta. Arvonnassa aloituksen saanut pelaaja asettuu heittoruutuun 3 ja vastustaja heittoruutuun 4. Maalipallon heiton jälkeen ensimmäisen pelipallon heittää maalipallon heittänyt pelaaja. Halutessaan pelaaja voi käyttää heittoalueen vieressä olevaa tyhjää ruutua (2 ja 5) pelipallojen paikkana

9.  HYVÄKSYTTY MAALIPALLON HEITTO

Maalipallon tulee jäädä maalialueelle. Maalipallon heittoa ei saa uusia jos se ei ylitä kokonaan välialueen ja maalialueen rajaa tai menee sivu-/tai päätyrajan yli, vaan heitto hylätään ja aloitus siirtyy vastustajalle, joka joukkuekilpailussa saa valita heittäjän. Jos myös vastustaja epäonnistuu maalipallon heitossa päättyy erä tulokseen 0-0. Jos hyväksytyn maalipallon jälkeen heitetty pelipallo jää välialueelle, pelipallon heittovuoro siirtyy vastustajalle.

Jos maalipallon heittäjä heittää pelipallon maalipallon sijasta, lasketaan se hylätyksi maalipallon heitoksi. Pelipallo palautetaan hänelle kuitenkin takaisin ja aloitus siirtyy vastustajalle. Mikäli vastustajakaan ei saa hyväksyttyä maalipallonheittoa, päättyy kierros 0-0.

11.  ULOSMENNEET PALLOT

Pallo tuomitaan ulosmenneeksi, kun se koskettaa kentän rajaviivoja sisäpuolelta kohtisuoraan ylhäältä katsottuna. Ykkös- ja kuutosruuduista heitettäessä pallo ei saa koskettaa rajaviivaa.

Jos maalipallo joutuu pelin aikana maalialueen ulkopuolelle, se asetetaan maalialueelle pisteeseen A (liite 1). Jos pelipallo on keskipisteen päällä, laitetaan ulosheitetty maalipallo lähimpään mahdolliseen näkyvään keskipisteen paikkaan, mutta ei kuitenkaan pelipallon taakse tai eteen.

13.  YLIASTUMINEN

Heittosuoritus määritellään seuraavasti: heitto alkaa siitä kun pelaaja on asettunut heittoasentoon. Heittosuoritus on päättynyt, kun pelipallo on irronnut heittokädestä.

Jokaisen pelaajan on heiton aikana pysyttävä heittolinjan takanaRajarikko tapahtuu silloin, jos heittäjän maassa oleva tai apuvälineen osa koskettaa heittoruudun reunaviivoja. (HUOM! rajarikkoa ei rinnasteta pallon ylimenemiseen).

14.  MUITA MÄÄRÄYKSIÄ

Kahdeksanteen kappaleeseen seuraava lisäys:

Pelipallo ja maalipallo voidaan heittää, vierittää, työntää tai potkaista pelikentälle. Apuvälineiden käyttö tähtäyksessä tai heittämisessä on kielletty. Kaikkia palloja ei tarvitse heittää, ilmoitus tuomarille riittää.